zaterdag 7 februari 2015

Gelezen in januari

Funny girl (Nick Hornby) *****

Weer een echte Hornby zoals ik ze graag heb: goed en vlot geschreven en grappig.
Van deze auteur las ik al 'High Fidelity' (mijn favoriet), 'Juliet, naakt', 'Hoe ben je een goed mens?' en 'Smak'. Zalige auteur waarvan ik alles wel wil lezen. Aanrader!


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Barbara Parker wordt in 1964 uitgeroepen tot ´Miss Blackpool´, maar laat titel en bijbehorende verplichtingen voor wat ze zijn en trekt naar Londen, omdat ze ervan droomt de Britse Lucille Ball te worden. En dat lukt: enkele seizoenen heeft ze de hoofdrol in een populaire comedyserie. De roman concentreert zich op de lotgevallen van de twee hoofdrolspelers uit de serie, de beide tekstschrijvers en de producent, zowel privé als in hun werk, en geeft zo ook een beeld van de televisiewereld en de veranderende Engelse maatschappij in de jaren zestig. Een maatschappij waarin homoseksuelen nog moesten vrezen voor vervolging, iets wat in de roman een rol speelt. Zoals de betere comedyserie bevat ook dit vlot lezende boek veel flitsende dialogen, al is het geheel wat lang uitgesponnen. Verwijzingen naar en foto’s van Britse series en sterren uit de jaren zestig maken dit vooral tot een roman voor wie herinneringen heeft aan deze tijd, maar het geheel is amusant en zeker meer dan oppervlakkig. Negende boek van Hornby die bekend werd met ‘lad lit’ als High Fidelity en About a Boy.


Godin, held (Gustaaf Peek) ***

Goed geschreven boek maar met een aantal missers. 1 Er is iets als te veel seks in een boek (ook als die beter beschreven wordt dan in '50 tinten grijs') 2 Het vrouwelijk hoofdpersonage is niet geloofwaardig genoeg. Het valt net iets te hard op dat de auteur een man is. 3 Ik mis volledig de beloofde poëtische zinnen uit onderstaande recensie. Het kader waaraan het boek ophangt is dan wel weer origineel en interessant om te lezen: het begint bij de sterfscène van de vrouw (de man is al gestorven). In de loop van het boek worden de twee hoofdpersonages steeds jonger. Het boek eindigt met te vertellen hoe het koppel elkaar leerde kennen. Ondanks dat ik een beetje moeite heb met een aantal dingen, gaf ik 'Godin, held' toch drie sterren. Het staat intussen ook op de longlists van de Libris en de Gouden Boekenuil.


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Deze roman wordt beheerst door één thema, namelijk het metafysisch mysterie van de lichamelijke liefde tussen man en vrouw. In een relatief sober gehouden plot wordt dit onderwerp geënsceneerd via het verhaal van Tessa en Marius die elkaar leren kennen op de middelbare school maar beiden een burgerlijk huwelijk aangaan met andere partners. Ze zullen elkaar verder hun gehele leven door blijven ontmoeten, heimelijk in anonieme hotelkamers of andere publieke ruimtes. Hun levensverhaal wordt in retrospectief verteld, beginend met het overlijden van Tessa, eindigend op het moment waarop ze elkaar leren kennen. Het is een kunstgreep die uiteindelijk de leeservaring niet in de weg zit. Peek (1975) schrijft goed, zijn taal heeft een sterk poëtische zeggingskracht. Alleen, de overdaad aan en gedetailleerdheid van de seksueel getinte scènes is, ondanks hun functionaliteit, uiteindelijk misschien contraproductief.

4 opmerkingen:

  1. Ik las al alles van Hornby (ik schreef ooit een scriptie over hem), dus zeker doen! Al vind ik Juliet, naked en High Fidelity de beste en die heb je al gelezen. Ik was niet zo'n fan van Slam, maar verder heb ik alles van hem graag gelezen. Ik ben nu bezig in Funny Girl. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geniet van Funny girl! Thanks voor je comment! Smak vond ik ook iets minder. Het blijft een young adult he.

      Verwijderen
  2. Ik heb "Funny girl" ook gelezen (en verder eigenlijk alles, denk ik, van Nick Hornby) en er ook van genoten. Hij schreef ook het leuke "31 songs", non-fictie over muziek. "Fever pitch" is trouwens ook een leuk boek, over voetbal weliswaar, waarvan ik zag dat er ooit een (weinig gekende) maar goeie verfilming gemaakt is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fever pitch, daar had ik al van gehoord. Maar het non-fictieboek (31 songs) wat je vernoemt, ken ik niet. Interessant! Thanks Sven! Morgen eens kijken in onze bib ;)

      Verwijderen