dinsdag 7 april 2015

Gelezen in maart

De opdracht (James Frey en Nils Johnson-Shelton, deel 1 van reeks Endgame) ***

Deze young-adult las ik voor een project op het werk. Eerst vreesde ik voor de zoveelste adaptatie van De Hongerspelen (Suzanne Collins), maar dit boek is anders. Ik las graag de 430 p. Alleen naar het einde toe (laatste 100 p. ongeveer) werd het boek een beetje langdradig. Daarom slechts 3 sterren.


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Op twaalf verschillende plekken op de wereld vindt een meteorietinslag plaats: Endgame is begonnen. De twaalf Spelers, tussen de 13 en 20 jaar, vertegenwoordigen twaalf geheime bloedlijnen en spelen voor de overleving van hun bloedlijn. De bloedlijnen van de verliezers zullen sterven. Door jarenlange training zijn de Spelers geroutineerde moordenaars en uitmuntende puzzelaars. De meesten zijn meedogenloos, berekenend, sterk en behendig. Gedurende het Spel volgt de lezer steeds een andere Speler, dat is flink schakelen en maakt het lastig om binding met een van hen te krijgen. Uiteindelijk worden de verschillende karakters prima uitgewerkt, maar geduld is onontbeerlijk. Wat dit boek onderscheidt van vergelijkbare YA-romans is dat de lezer zelf online mee kan spelen met Endgame (ontwikkeld door Google's Niantic Labs). De antwoorden zijn in zowel de tekst als de zwart-witillustraties van het boek (o.a. mysterieus uitziende plattegronden, documenten en geometrische figuren) te vinden. De prijs is een flink geldbedrag. Ondanks het inmiddels uitgemolken thema zal deze spannende roman boordevol actie bij veel jongeren in de smaak vallen. Eerste deel van een trilogie.


Aards paradijs (Seppe van Groeningen) ****

Bijzonder sterk debuut! Seppe schrijft over zijn jeugd in een commune. Aanrader!


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Romandebuut van de Nederlandse geluidstechnicus (1972). Zijn vader had hem John willen noemen naar zijn idool John Lennon en zag eerst een muzikale, later een artistieke carrière voor zijn zoon voor zich. Maar moeder noemde hem uiteindelijk Jules en op beide gebieden bleek hij ook geen talent te hebben. Later werd zijn broer geboren, die John werd genoemd. Hij kreeg wel een carrière in de muziek. Beiden werden groot gebracht op 't Aards Paradijs met veel wiet en drank en vrije seks. De auteur vertelt het verhaal nauwgezet, met humor en tegelijk vol tragiek. Je moet lachen en het volgende moment voel je de ellende van de hoofdpersoon. Zeer knap geschreven tijdsbeeld van de jaren zestig van de 20e eeuw.


Luister naar de wind (Haruki Murakami) ***

Allereerste boek van één van mijn helden. Het is nu pas vertaald in het Nederlands. Een iets minder goed boek van hem. Mijn mening. Dit is boek nummer 10 dat ik van Murakami lees.Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Voor het eerst verschijnen de eerste werken van Japans bestsellerauteur Haruki Murakami in een Nederlandse vertaling. In de beide vijfendertig jaar oude novellen zien we een aarzelende schrijver, op zoek naar een eigen stem. Ondanks de soms onbeholpen stijl herkennen we talrijke elementen in embryonale vorm die later zullen uitgroeien tot het gekende succesrecept: de bijzondere aandacht voor menselijke vervreemding; de natuur van menselijke relaties; de typerende magisch-realistische verhaalelementen. Niet zozeer de plot dan wel de visie van de protagonisten op het leven stuwen de werkjes vooruit. De gefragmenteerde verhaallijnen, subtiele humor en surreële gebeurtenissen zijn duidelijk herkenbaar maar minder goed uitgewerkt dan in zijn latere romans. Op zich is deze bundeling verdienstelijk (wegens de sterke vernieuwingsdrang), al raden we nieuwsgierige lezers aan te beginnen met Murakami's bekendste boeken. In ieder geval biedt dit boek meer dan een literair curiosum voor geïnteresseerde lezers die de ontwikkeling van Murakami's schrijftalent willen analyseren.

Een iets mindere maand ... als je mijn quoteringen bekijkt (3 sterren voor elk boek). Toch heb ik weer veel gelezen. Ik lees méér dit jaar. Normaal gezien 1 boek om de 2 weken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten