donderdag 21 mei 2015

Gelezen in april

Als het licht wordt (Franka Potente) **

Twee sterren en meer is daar echt niet over te zeggen.


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Debuutroman van de Duitse actrice (1974). De 49-jarige boekhouder Tim Wilkins, wonend in Los Angeles, ziet zijn wereld instorten als zijn vrouw hem verlaat. Als hij ook nog zijn baan verliest, raakt hij op drift en slaat op de vlucht voor zijn geweten. Het verhaal begint, vol effectbejag, op zijn dieptepunt: hij ligt voor lijk bij zijn waterloze zwembad waarin hij al het meubilair heeft verbrand. Schoksgewijs, onder andere via woede-uitbarstingen en seksuele zijpaden, merkt Wilkins dat hij veel heeft verdrongen. Wanneer begon zijn falen als echtgenoot en vader? Het verhaal wil een stoomcursus van vier weken zijn in een hernieuwd verantwoordelijkheidsgevoel, maar het effectbejag en de uiterlijkheden winnen het te vaak van de innerlijke diepgang en de geloofwaardigheid. De zoveelste echtscheidingsroman met rampzalige gevolgen; het happy end (het gezin vindt elkaar weer een beetje) is er met de haren bijgesleept. 


Eén mens is genoeg (Els Beerten) ****

Alles wat ik miste in 'Als het licht wordt' vond ik in dit boek. Diepgang, prachtige vertelstijl, uitgediepte karakters, een fijn verhaal en ook wat drama. Dikke aanrader!


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

'Ons vader was nog geen veertig toen hij doodviel' en daarmee verandert het leven van Juliette (16) definitief. Als het muzikale hart uit het gezin wegvalt en moeder zich vooral met zichzelf bezighoudt, proberen Juliette, haar broer Louis en zusje Mia zich staande te houden. Louis gaat uit huis, Juliette geeft school op om te werken en moeder te helpen. Als alles ontspoort, besluiten ze elders een nieuw leven te beginnen. Een juweeltje van de bekroonde auteur. Tegenslagen, toekomstdromen, liefde en vriendschap vormen het hart van deze jeugdroman waarin op indringende wijze wordt verteld over de levens van een aantal jonge mensen in een Vlaams dorp in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Vanuit wisselende perspectieven bouwt de auteur aan de voortreffelijk geschetste karakters. De Vlaamse schrijfstijl heeft iets lichts, nuchters, is wars van drama, gesteund door korte zinnen en korte hoofdstukken. Maar er schuilt veel tussen de regels. De tragiek, pijn en passie is voelbaar. Ontroerend echte roman waar je stil van wordt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten