zaterdag 29 november 2014

Gelezen in november

Nu net iets meer op tijd met mijn gelezen boeken. En omdat ik hetgeen ik nu aan het lezen ben niet uit krijg op 2 dagen, tadaaa ... nu al een lijst.

Kikkermuziek (Emma Donoghue)


Zalig boek! Aanrader. Ik las van haar al Kamer en vond dat ook goed. Maar dit is beter. Ze verweeft telkens waargebeurde feiten in haar "historische romans". Historisch zijn haar boeken niet echt omdat ze er een fictieverhaal bij verzint maar toch ... het maakt het interessant. Achteraan in het boek vertelt ze ook wat met de personages verder nog gebeurd is in 1876.

Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Als de Franse exotische danseres Blanche Beunon (24) in 1876 in San Francisco wordt aangereden door iemand op een fiets, blijkt dit een als man geklede vrouw te zijn. De strijdbare Jenny Bonnet (27), zonder vaste woonplaats, verdient de kost door kikkers te vangen en te verkopen aan restaurants. Ze raken bevriend en door Jenny’s kritische vragen over haar leven met ex-koorddanser Arthur, vader van haar zoontje dat elders is ondergebracht, gaat Blanche anders denken over hem en zijn maat Ernest. Als Jenny voor de ogen van Blanche in een saloon wordt doodgeschoten is ze geschokt en gaat niet alleen de dader zoeken, maar ook haar zoontje. De romans van de Ierse auteur (1969) die sinds 1998 in Canada woont en in 2004 Canadese werd, zijn vaak bekroond, o.a. ‘Hood’ (1995) en veelbekroonde bestseller ‘Room’, genomineerd voor Man Booker Prize en Orange Prize 2010. Deze heel boeiende, vaak spannende, deels op feiten gebaseerde roman valt op door de uitstekende plot, rake karakterisering, milde humor en mooie sfeertekening.

Firmin (Sam Savage)

Prachtig boekje met heel veel verwijzingen naar klassieke romans. Aanrader als je al wat belezen bent. Ook het hoofdpersonage is vertederend. Je gaat werkelijk meeleven met Firmin, de rat.


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Het origineelste, grappigste, ontroerendste, beste boek in tijden, een absolute opvolger voor Animal Farm, groot geworden door lezersreacties en meermaals bekroond. Firmin is een rat die wordt geboren in een boekhandel in Boston in 1960. Hij eet papier en leert lezen. De mensenwereld fascineert hem en hij beleeft van alles en ziet nog meer. Sam Savage, vroeger fietsenmaker, visser, schilder en typograaf, nu auteur en filosofiedocent, neemt in Firmin de hele menselijke maatschappij op de korrel, analyseert deze en omhelst haar. Firmin is te lezen als een surrealistisch, sprookjesachtig verhaal over een rattenleven, als een allegorie voor het menszijn en het menselijk handelen, als een aanklacht tegen nietsontziende projectontwikkelaars, als een eye-opener voor het leven van de underdog, enz., enz. Het is een buitengewoon humoristisch en poëtisch geschreven, zeer erudiet (Savage is zeer belezen), lichtvoetig boek dat uitstekend is vertaald en verzorgd is uitgegeven met leeslint.

Water en vuur (Victoria Scott)

Young adult maar geen echte aanrader. Wel eens leuk om te lezen voor mijn werk.


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Op een dag wordt Tella (16, ik-figuur) uitgenodigd mee te doen aan de Zwavelloop. De prijs is een medicijn voor één persoon. Tella’s broer is doodziek. Tijdens de race met honderden deelnemers, krijgt Tella hulp van haar Pandora, een door een schepper gecreëerd wezen met bijzondere gaven. Ook sluit ze bondgenootschappen met mededeelnemers. Maar iedereen wil winnen, dus wie is te vertrouwen? Als ze verliefd wordt op Guy, is het helemaal moeilijk om afstand te bewaren. Dit verhaal heeft erg veel van Collins’ 'De Hongerspelen'. In een door mensen bedacht spel in een fantasiewereld is geen deelnemer zijn leven zeker en worstelt de hoofdpersoon met de spagaat tussen eigenbelang en loyaliteit. De diepere politieke laag en het Big Brother thema die 'De Hongerspelen' diepgang geven, ontbreken in dit boek. Persoonlijke haat heeft in dit boek tot de gruwelijke wedstrijd geleid. Het ik-verhaal blijft vrij oppervlakkig, de romantiek wint het te vaak van de innerlijke strijd. De race is ingedeeld in vier etappes, waarvan er twee in dit deel worden beschreven. Deel twee verschijnt zomer 2015. Vanaf ca. 15 jaar.

De boekhandelaar (Chris Ceustermans) TE KOOP!

Gewoon een leuk boekje zo tussendoor maar geen hoogvlieger.  Het sprak mij aan omwille van de titel. Wie geïnteresseerd is, mag het kopen voor 8 euro. Ik kocht het voor 20 euro. Uitgegeven in juni 2014. Wel in Belgisch Limburg af te halen.



Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Anne die onderzoek doet naar de kaalslag in de stad, wordt doodgereden. De dader rijdt door. Zij is de vrouw van Johan, de architect van de stadsvernieuwing. Johan ontdekt in Anne's laptop de mailwisseling met een zekere Leon, een boekhandelaar. Johan zet onder Anne's naam de mailwisseling voort in de hoop de gebeurtenissen op de avond van haar dood te kunnen reconstrueren. Johan zoekt contact met Leon. De roman is gebouwd op tegenstellingen: de vader tegenover de zoon, man tegenover vrouw, de boekenwereld tegenover de digitale wereld, de literatuur tegenover de werkelijkheid, stadsvernieuwing tegenover het behoud van het vertrouwde, trouw tegenover ontrouw, de onderkant tegenover de bovenkant van de samenleving. De tegenstellingen bepalen de verhaallijn en de spanning. Het verhaal doet denken aan een detective dn bevat volop emoties, passies, drankzucht, bedreigingen, een ongelukkig huwelijk en seks. De schrijver was journalist bij De morgen; dit is zijn romandebuut. Het verhaal leest vlot, de plot is sterk. Dader en speurder lijken soms in elkaars schoenen te staan.

4 opmerkingen:

  1. Ik was onder de indruk van "Kamer" dus dit boek gaat ook op mijn lijstje. Maar vooral "Firmin" trekt echt mijn aandacht. Bedankt voor de tips.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik was niet zo zot van Room van Donoghue maar wel van slammerkin, ik geloof dat dit als lichtekooi vertaald wordt. Ook historische fictie. Dit lijkt er meer op qua beschrijving, ga ik toch een op zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen